Zona de confort

1 Mai (tele)muncitoresc

O altfel de perspectivă asupra zilei de 1 Mai

…. în anul 1872 – circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

… în anul 1886 – sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație fiind la Chicago (peste 90 de mii de oameni, dintre acestia 40 de mii se aflau în grevă). Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

… în anul 2020 – miliarde de muncitori au obținut reducerea programului de muncă pe durată nelimitată.

Ce nu a reușit mișcarea sindicală a reusit Corona. Într-un alt context și cu alte mijloace.

Un 1 Mai muncitoresc, de fapt cam „tele1Mai” – pentru că se referă la telemuncă, sau doar la o pauză de televizor, suspendat cumva între Netflix și HBO… Nu e foarte clar.

Ce se anunță că urmează după micii indoor?

După o pauză de 2 luni, se anunță o perioadă de relaxare a măsurilor. Ca și cum după toată această perioadă în care am fost somați să nu facem nimic, avem nevoie de o relaxare a recomandarii – de genul, ok, acum puteți uda gazonul. Sau duce gunoiul. Sau, Doamne ferește, mergeți la „serviciu”. Adică nu la muncă….. așa, mai relaxat.

Economia națională are pare-se un regres de 90% , somajul – tehnic și cel definitiv – are cote absurde. Școlile nu vor mai fi deschise, așa că dascălii au un 1 Mai de la Lăsata Secului până la Înălțarea Sfintei Cruci. Iar turismul pare să se relaxeze până la Sărbătoarea Națională.

Ca un bonus primim și o secetă severă.

Ah, și era să uit – o majorare a pensiilor celor care au muncit … mai demult. Că acum oricum nu muncește nimeni. Sau aproape nimeni.

Lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult din 1872. Avem aceeași muncitori, aceleași revendicări, și doar o zi de relaxare. Acum continuă. 1 Mai va ramâne pentru toți simbolul unei zile de relaxare.

Între valul pe care tocmai îl spargem (criza de sănătate) și valul care tocmai urmează (criza economică), ridic pumnul și strig: „Salut voios, vouă muncitorilor, de Ziua Noastră!”

One Comment

  1. Florin

    Da fara precedent pt unii obișnuiți cu precedentele!Creatorii știu de ce! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*