Zona europeană

Fonduri europene pentru personalul medical din România implicat în tratarea persoanelor infectate cu COVID-19

Guvernul deblochează fonduri europene pentru personalul medical

Fonduri europene pentru personalul medical

Personalul medical e vizat de noi măsuri de ajutor. Având în vedere măsurile luate la nivelul întregii Uniuni Europene, precum și la nivelul României în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, ce a determinat instituirea stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020, în contextul necesității luării de măsuri pentru reducerea impactului socioeconomic pe care epidemia de coronavirus COVID-19 îl poate avea în perioada imediat următoare, cu efect pe termen mediu și lung, Guvernul României a emis la data de 6 Aprilie Ordonanța de Urgență nr. 43 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

Acest act normativ are la bază nevoia finanțării cheltuielilor salariale, transport, echipamente de protecție medicală, precum și alte categorii de cheltuieli cu personalul în domeniul asistenței sociale și comunitare implicat în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu sau cu restricții de deplasare, a persoanelor cu dizabilități și a familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile identificate, pe perioada de epidemie cu COVID-19, precum și acordarea unui stimulent de risc pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

În acest sens, toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistenții medicali comunitari și personalul din rețeaua de medicină legală, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonanței de Urgență respective.

Categorii de personal

Concret, este vorba despre:

  • Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical care transportă, evaluează, pune diagnostic și tratează persoanele bolnave de COVID-19;
  • Personalul care oferă servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și monitorizare a persoanelor aflate în carantină;
  • Personalul din rețeaua de medicină legală  implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor persoanelor decedate care au fost diagnosticate cu COVID-19.

Plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut/lună va fi finanțată din Programul Operațional Capital Uman, prin intermediul Fondului Social European.

Mai multe informații: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/224714

Vezi și artiolul despre a treia linie de testare COVID-19 la Oradea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*