Zona de cultură

Declarația pe proprie răspundere are vechime

Declarația pe proprie răspundere, o „invenție” din vremea ciumei

În contextul declarării, în cursul lunii Martie 2020, a pandemiei COVID-19 de către Organizația Mondială a Sănătății și a instituirii unor măsuri excepționale de către România în scopul prevenirii răspândirii comunitare a infecției, au fost dispuse o serie de măsuri, printre care și limitarea deplasărilor.
În acest sens, a fost introdusă Declarația pe Proprie Răspundere, care dispunea interzicerea deplasărilor în afara locuinței, cu câteva excepții, precizate în Ordonanța Militară nr. 3.
Acest document nu este însă o noutate, fiind un instrument impus și în cazul altor pandemii, care au avut loc în urmă cu câteva secole.
Exemplul de mai jos este destul de elocvent, în sensul în care reprezintă o declarație/certificat de deplasare, care datează din 1720, din Franța, din perioada ciumei negre de la Marsilia (care a cauzat peste 100.000 de decese) și care permitea persoanei respective (Alexandre Coulomb) să se deplaseze între două localități din sudul Franței.
Semn că, diferitele episoade ale istoriei se mai aseamănă.

Sursa Declarației/Certificatului pentru Deplasare: Twitter
Jérémie Ferrer-Bartomeu – @ferrerbartomeu

Pergament - declarație pe proprie răspundere din vremea ciumei

Data de 15 mai pare să fie momentul în care acest document nu mai este obligatoriu pentru deplasări în afara locuinței. Rămâne de stabilit de către autorități condițiile în care se vor putea face deplasări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*