Editorial, Zona de confort

Tricoul în V al ministrului Câțu

Ca să anunți o revenire în V a economiei românești îți trebuie un tricou în V

Nu pot să cred decât că are un tricou în V ministrul Câțu, tricou de sub flamurile căruia i se văd mușchii pieptului, abdomenului și ce o mai fi având dumnealui pe sub tricou. Că sub bască nu cred că poposec foarte multe. Ca să anunți o revenire în V a economiei românești îți trebuie un tricou în V.

Premisele unei asemenea reveniri nu doar că nu există, dar nici măcar nu sunt așteptate. Dacă nu ar fi un an electoral și dacă ne-am permite o criză de sinceritate am spune că suntem rău în budă.

Dar ministrul se vrea optimist și trebuie să adopte o ținută optimistă atunci când declară cu nonșalanță că „Mă aștept la investiții în România”. Acum stau să mă întreb de la cine se așteaptă ministrul la investiții în România, dacă statul român nu face aceste investitiții. De la alte state sau, Doamne ferește, de la investititori privați care încurajați de mediul predictibil și sustentabil al economiei românești s-ar fi gândit, acum, în plină criză financiară, să investească în bijuteria economiei est-apusene.
Este ca și cum tăticul unei familii nevoiașe, care nu și-a luat (și nici căutat) un loc de muncă de ani de zile, să declare optimist la cină „Mă aștept la investiții (bani) în familia mea“. De la cine te aștepți dumneata la asemenea investiții?

Investițiile în România erau prima veste bună a ministrului. A doua este că serviciile afectate de criza financiară – HORECA – nu au o pondere deosebită în PIB-ul țării noastre. Dacă asta este speranța ministrului, cum că oricum stăm slab așa că nu mai contează cât de slab, trebuie să îl contrazic.
Chiar dacă industria ospitalității – HORECA – reprezintă 1,7% din PIB-ul romanescc, nu este singura componentă afectată puternic de criză – profesiile liberale, care anul trecut au adus 55 miliarde lei la visteria țării, reprezintă 8% din același indicator. Tranzacțiile imobiliare și inchirierile de servicii reprezintă 8,2% din același PIB. Toate au căzut, nu doar turismul. Doar aceste 3 ramuri care reprezintă 12% din PIB sunt la pământ cu șanse mimime de revenire rapidă. Dar ministrul este optimist – așteaptă investiții. Iar măsurile pe care le promite în plan financiar sunt decorative. Suplimentar, măsurile de prevenire a COVID 19 cu ocazia „repornirii” economiei, sunt minimale. Guvernul promite măști ieftine (guvernul promite multe), propune eliminarea unor scaune, eliminarea densității la locul de muncă, căști, măști și plexiglas. „Life în plastic is fantastic”! Bine, dacă nu vor ține aceste măsuri și moartea va fi tot în plastic. Saci de plastic.

De aceea îmi place mie statistica – poți citi cum vrei și cum îți convine. De plidă, confom unui studiu statistic recent, 7 din 10 angajați vor să lucreze de acasă cel puțin 2-3 zile pe săptămână. Partea proastă e că același studiu spune că 10 din 10 vor și să fie plătiți .
Și sunt siguri că o vom putea face. Tot atât de siguri, pe cât este de sigură creșterea în V a economiei românești.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*